نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 کارشناس ارشد بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
2 استاد گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
3 دانشیار گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
چکیده
به دلیل مقاومت میکروبهای بیماریزا به داروهای رایج و از طرفی تمایل به نگهدارندههای با منشاء طبیعی محققین در پی یافتن عوامل ضد میکروبی با منشاء گیاهی به عنوان ترکیبات جایگزین هستند. هدف از این مطالعه بررسی ویژگیهای و ضد قارچی عصارههای مختلف استخراج شده به روشهای حلال اوتکتیک عمیق و اولتراسونیک بود.
عصاره هسته و پوست انگور به روشهای مسیریشن (Maceration extraction)، سونیکاسیون(sonication)، حلالهای اوتکتیک عمیق (Deep eutectic solvents) و روش ترکیبی سونیکاسیون-حلال های اوتکتیک عمیق استخراج شد. خاصیت ضد باکتریایی و ضد قارچی با شاخصهای اندازه قطر هاله مهاری و حداقل غلظت مهارکنندگی(MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) بر روی باکتریهای Staphylococcus aureus، Salmonella typhimurium، Escherichia coli و Listeria monocytogenes و همچنین بر روی قارچهایAspergillus flavus، Fusarium solani، Cladosporium و Penicillium citrinum ارزیابی و تعیین شد.
کمترین مقدار مهارکنندگی (78/0) و کمترین مقدار کشندگی (56/1) میلی گرم بر میلی لیتر مربوط به عصارههای پوست و هسته استخراج شده به روش ترکیبی سونیکاسیون-حلال های اوتکتیک عمیق بود که نشان از کارایی این روش، نسبت به سایر روشهای مرسوم می باشد (05/0≥p). لیستریا مونوسیتوژنز و استافیلوکوکوس اورئوس از باکتریها و کلادوسپوریوم از قارچها در مقایسه با سایر میکروارگانیسمهای مورد مطالعه بطور معنی داری دارای کمترین میزان غلظت مهار کنندگی و غلظت کشندگی بودند (05/0≥ p). عصاره هسته و پوست انگور استخراج شده به روش سونیکاسیون-حلال های اوتکتیک عمیق، از قابلیت بالاتری در کنترل و مهار رشد باکتریها و قارچهای بیماریزا و عامل فساد برخوردار است و می تواند به عنوان یک روش استخراج کارا برای ترکیبات گیاهی استفاده شود.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
Evaluation of antibacterial and antifungal effects of different extracts of Vitis vinifera L. cv. Ghizi Uzuml grape skin and seeds extracted by deep eutectic solvents and ultrasonic methods
نویسندگان [English]
- Hossein Mikaeili 1
- Hossein Tajik 2
- Tooraj Mehdizadeh 3
1 MSc in Food hygiene and Quality control, Faculty of Veterinary Medicine, Urmia University, Urmia, Iran
2 Professor, Department of Food Hygiene and Quality Control, Faculty of Veterinary Medicine, Urmia, Iran
3 Associate Professor, Department of Food Health and Quality Control, Faculty of Veterinary Medicine, Urmia University, Urmia, Iran
چکیده [English]
Introduction: Due to the resistance of pathogenic bacteria and fungi to common drugs and the inclination towards natural food preservatives, researchers are exploring antimicrobial agents of plant with organic origin as alternative compounds. This study aims to investigate the antibacterial and antifungal properties of various extracts of Vitis vinifera L. cv. Ghizil Uzum grape skin and seeds extracted through different methods.
Methods: Grape seed and skin extracts were obtained using maceration, sonication, deep eutectic solvent (DES), and a combination of sonication-DES methods. The antibacterial and antifungal properties of the extracts were determined using the agar well diffusion method, as well as the minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) (or minimum fungicidal concentration, MFC) against Staphylococcus aureus, Salmonella typhimurium, Escherichia coli and Listeria monocytogenes as well as on Aspergillus flavus, Fusarium solani, Cladosporium and Penicillium citrinum.
Results and discussion: The results showed that the combined sonication-DES method had the lowest MIC (0.78 mg/ml) and MBC (1.56 mg/ml) for the skin and seed extracts, indicating the effectiveness of this method in extracting phenolic compounds compared to other conventional methods (p≤ 0.05). Additionally, L. monocytogenes and S. aureus exhibited the lowest MIC and MBC values among the tested bacteria , while Cladosporium showed the lowest MIC and MFC among the fungi. Furthermore, grape seed extract obtained through the sonication-DES method demonstrated higher capability in controlling and inhibiting the growth of pathogenic bacteria, fungi, and spoilage microorganisms compared to other extraction methods, making it a promising extraction method for herbal compounds.
کلیدواژهها [English]
- Antimicrobial
- Deep eutectic solvents
- Ghizil Uzum
- Ultrasonic