نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار سیستماتیک گیاهی، گروه علوم زیستی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه کردستان، کردستان، سنندج، ایران

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد زیست شناسی سلولی و مولکولی، گروه علوم زیستی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه کردستان، کردستان، سنندج، ایران

10.22051/jab.2023.42990.1548

چکیده

در این تحقیق به بررسی حضور ترکیبات موثره و خاصیت ضد باکتریایی عصاره سه گونه از خانواده چتریان (Zeravschania membranacea، Zeravschania aucheriو Anthriscus nemorosa) پرداخته شدهاست. مواد و روش‌ها: در این تحقیق عصاره متانولی گیاهان در غلظت‌های مختلف تهیه گردید. سنجش کیفی حضور متابولیت های ثانویه با استفاده از تست های متعدد فارماکوگنوزی به دست آمده از مقالات انجام شد. خاصیت ضد میکروبی گیاهان مذکور نیز به روش انتشار دیسک و رقت لوله ایی ارزیابی گردید. حداقل غلظت مهاری (MIC) و حداقل غلظت باکتری کشی (MBC) عصاره ها بر روی استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیاکلی و سودوموناس آئروژینوزا تعیین شدند. نتایج و بحث: بیشترین تعداد حضور متابولیت ای ثانویه در گونه Zeravschania aucheri بود که شامل تانن، ساپونین، فنول، گلیکوزید، فلاونوئید و فلوباتانین بود. اگر چه حضور فنول و فلاونویید در تمام گونهها تایید شد ولی آزمون حضور ترکیبات آلکالوییدی، تنها در گونه Zeravschania membranacea مثبت بود. نتایج آزمایشهای ضد میکروبی نشان دادکه بیشترین هاله عدم رشد باکتری، مربوط به عصاره گونه Zeravschania membranaceaدر غلظت 400 میلی‌گرم بر روی سویه استافیلوکوکوس اورئوس (12 میلیمتر) بود و عصاره‌ی گونه Zeravschania aucheri در غلظت‌های مختلف برای تکثیر هر سه سویه مورد مطالعه حساسیتی ایجاد نکرد. حضور ترکیبات آلکالوییدی در گونه Zeravschania membranacea می تواند یکی از دلایل مهار تکثیر و رشد باکتری باشد. . همچنین عصاره Z. membranacea کمترین میزان MIC (12.5 mg.ml-1) و) MBC (25 mg.ml-1 را روی سویه S. aureus نشان داد. بر اساس نتایج گیاه Z. membranacea می تواند با لزوم حفاظت زیستی گیاه در صنایع دارویی، غذایی و کشاورزی.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

The Survey on antimicrobial effect of methanolic extract of some species of Apiaceae family in Kurdistan province

نویسندگان [English]

  • Shahla Hosseini 1
  • Naser Abdi 2
  • Kwestan Mawlood Ahmed 2
  • sajjadd atashi 2

1 Assistant Professor of Plant Systematics, Department of Biological Sciences, Faculty of Basic Sciences, University of Kurdistan, Kurdistan, Sanandaj, Iran

2 Master's degree in cellular and molecular biology, Department of Biological Sciences, Faculty of Basic Sciences, University of Kurdistan, Kurdistan, Sanandaj, Iran

چکیده [English]

In this research, the presence of effective compounds and antibacterial properties of extracts of three species from the Apiaceae family (Zeravschania membranacea, Zeravschania aucheri, and Anthriscus nemorosa) in the protected area of Kosalan in Kurdistan province has been investigated.
In this study methanolic extract of the plant was prepared in different concentrations. Qualitative assessment for secondary metabolites was performed using several pharmacognosy tests from the literature. Evaluation of the antimicrobial property of the studied plants was done by disk diffusion and dilution methods. Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) of extracts were determined on Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa using dilution method. Based on qualitative test results, the presence of the highest number of secondary metabolites in Zeravschania aucheri, including tannin, saponin, phenol, glycoside, flavonoid, and phlobatannin. Although the presence of phenol and flavonoid was confirmed in all species, the alkaloid test was positive only in Zeravschania membranacea. The results of the antimicrobial tests showed that the most zone of growth inhibition of bacteria was related to the Zeravschania membranacea extract at a concentration of 400 mg on the Staphylococcus aureus strain (12 mm) and the Zeravschania aucheri extract did not cause sensitivity to the proliferation of all three studied strains at different concentrations. Presence of alkaloid compounds in Zeravschania membranacea could be a reasons for inhibiting the proliferation and growth of bacteria. Also, Zeravschania membranacea extract showed the lowest levels of MIC= 12.5 and MBC= 25 on Staphylococcus strain.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Apiaceae
  • Antimicrobial effect
  • Disk diffusion
  • Minimum Bactericidal Concentration (MBC)
  • Minimum Inhibitory Concentration (MIC)
  • Secondary metabolite
Aćimović, M. G. (2019). Nutraceutical potential of Apiaceae Bioactive molecules in food (pp. 1311-1341): Springer.
Bhaskaram, P. (2002). Micronutrient malnutrition, infection, and immunity: an overview. Nutrition reviews, 60(suppl_5), S40-S45.
Bhatt, S., & Dhyani, S. (2012). Preliminary phytochemical screening of Ailanthus excelsa Roxb. Int J Curr Pharm Res, 4(1), 87-89.
Bouchra, S.-A., Talou, T., Saad, Z., Hijazi, A., & Merah, O. (2017). The Apiaceae: Ethnomedicinal family as source for industrial uses. Industrial Crops and Products, 109, 661-671.
Boulogne, I., Petit, P., Ozier-Lafontaine, H., Desfontaines, L., & Loranger-Merciris, G. (2010). Insecticidal and antifungal chemicals produced by plants: a review. Environmental chemistry letters, 10(4), 325-347.
Chaubey, M. (2012). Biological effects of essential oils against rice weevil Sitophilus oryzae L. (Coleoptera: Curculionidae). Journal of Essential Oil Bearing Plants, 15(5), 809-815.
Duško, B. L., Comiæ, L., & Sukdolak, S. (2006). Antibacterial activity of some plants from family Apiaceae in relation to selected phytopathogenic bacteria. Kragujevac J Sci, 28, 65-72.
El Karkouri, J., Bouhrim, M., Al Kamaly, O. M., Mechchate, H., Kchibale, A., Adadi, I., Amine, S., Ismaili, S.A., & Zair, T. . (2021). Chemical Composition, Antibacterial and Antifungal Activity of the Essential Oil from Cistus ladanifer L. Plants, 10(10), 2068.
Ferrie, A. M., & Caswell, K. L. (2016). Applications of doubled haploidy for improving industrial oilseeds Industrial oil crops (pp. 359-378).
Foroughi, A. (2016). A review on medicinal plants; An emphasis on antimicrobial effects. Veterinary Researches & Biological Products, 35(1), 2-17.
Gazim, Z. C., Demarchi, I. G., Lonardoni, M. V. C., Amorim, A. C. L., Hovell, A. M. C., Rezende, C. M., Ferreira, G. A., de Lima, E. L., de Cosmo, F. A., & Cortez, D. A. G. (2011). Acaricidal activity of the essential oil from Tetradenia riparia (Lamiaceae) on the cattle tick Rhipicephalus (Boophilus) microplus (Acari; Ixodidae). Experimental parasitology, 129(2), 175-178.
Hendawy, S. F., Hussein, M. S., El-Gohary, A. E., & Soliman, W. S. (2019). Chemical constituents of essential oil in Chervil (Anthriscus cerefolium L. Hoffm.) cultivated in different locations. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 22(1), 264-272.
Jafari-Sales, A., Rasi-Bonab, F., & Sayyahi, J. (2019). The survey on antimicrobial effects of methanolic extract of Carum copticum L. on Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa in laboratory conditions. Paramedical Sciences and Military Health, 13(4), 19-25.
Jafarnezhad, A., & Firouzni, A. (2018). Evaluation of Antibacterial Activity and Antioxidant Properties of Methanolic Extracts of Jurinea Sintenisii Bornm and Bupleurium Rotundifolium L. Journal of North Khorasan University of Medical Sciences, 10(1), 65-71.
Kaffash, s. (2013). Study of medicinal plants of Oraman district in Kosalan and Shahu protected area from Kurdistan province. Paper presented at the In the National congress of the Association of Environmental Protection and Planning (In Persian). From https://civilica.com/doc/232790
Kim, J. S., Kuk, E., Yu, K. N., Kim, J.-H., Park, S. J., Lee, H. J., Kim, S.H., Park, Y.K., Park, Y.H., Hwang, C.Y. & Kim, Y.K. (2007). Antimicrobial effects of silver nanoparticles. Nanomedicine: Nanotechnology, biology and medicine, 3(1), 95-101.
Kujur, R., Singh, V., Ram, M., Yadava, H. N., Singh, K., Kumari, S., & Roy, B.K.(2010). Antidiabetic activity and phytochemical screening of crude extract of Stevia rebaudiana in alloxan-induced diabetic rats. Pharmacognosy research, 2(4), 258.
Nickavar, B., Mojab, F., & Mojahedi, A. (2009). Composition of the essential oil from Anthriscus nemorosa. Chemistry of Natural Compounds, 45(3), 443-444.
Petretto, G., Fancello, F., Bakhy, K., Faiz, C. A., Sibawayh, Z., Chessa, M., Zara, S., Sanna, M.L., Maldini, M., Rourke, J.P., & Pintore, G. (2018). Chemical composition and antimicrobial activity of essential oils from Cuminum cyminum L. collected in different areas of Morocco. Food bioscience, 22, 50-58.
Pirbalouti, A. G., Hossayni, I., & Shirmardi, H.-A. (2013). Essential oil variation, antioxidant and antibacterial activity of mountain fennel (Zaravschanica membranacea (Boiss.) M. Pimen.). Industrial Crops and Products, 50, 443-448.
Sharifi, A., Seifi, T., Mohammadzadeh, A., Hammoun Navard, S., & Pajohi-Alamoti, M. R. (2015). Antibacterial activity of alcoholic extract of ferulagoangolata. Journal of Ilam University of Medical Sciences, 23(4), 202-208.