نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه الزهرا

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه الزهرا

3 دانشیار گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه الزهرا.

چکیده

در این مطالعه به بررسی عصاره کل گیاه به روش خیساندن برای بررسی حضور ترکیبات موثره، سنجش خاصیت آنتی اکسیدانی، ترکیبات فنلی و فلاونوئید کل در میان 6 گونه جنس Stellaria و دوگونه نزدیک آن شامل Myosoton aquaticum  وMesostemma kotschyanum  متعلق به زیر خانواده Alsinoides از خانواده میخک پرداخته شده است. محتوای ترکیبات فنول و فلاونوئید به ترتیب به روش های فولن- سیوکالتیو و کلرید آلومینیوم اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین میانگین های محتوای ترکیبات فنل و فلاونوئید و فعالیت آنتی اکسیدانی گونه های مختلف وجود دارد  .(P< 0.01) نتایج نشان داد که محتوای ترکیبات فنل کل در 8 گونه مطالعه شده از 028/0± 1 تا 69/0± 18/8 میلی گرم بر گرم وزن خشک و محتوای فلاونوئید کل از 026/0± 1 تا 59/0± 7/6 میلی گرم بر گرم وزن خشک متغیر بود. بیشترین فعالیت مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH در گونه S. alsinoides با مقدار IC50 معادل 1/0 ± 3 میلی گرم بر میلی لیتر وزن خشک مشاهده شد. 

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Pharmagnosy, total phenolic and flavonoid contents and investigation on antioxidant properties of stem and leaf extracts of 6 Stellaria species and two related genera in Iran

نویسندگان [English]

  • Maryam Keshavarzi 1
  • Somaye Esfandani bozchaloyi 2
  • Khadijeh Kiarostami 3

1 Associate professor, Department of PlantSciences, Faculty of Biological Sciences, Alzahra University

2 Msc graduated student, Plant Sciences Department Alzahra University

3 Associate professor, Department of PlantSciences, Faculty of Biological Sciences, Alzahra University

چکیده [English]

In present study whole plant extract was achieved by maceration for effective components,  evaluation of antioxidant activity and total phenol and flavonoid for six Stellaria species and its close relatives comprising Myosoton aquaticum and Mesostemma kotschyanum (Caryophyllaceae, Alsinoides). Phenolic and flavonoid contents were measured by Foline-ciocalteu and Aluminum chloride methods. Results indicated that there are significant differences between average content of phenolic and flavonoid compounds and antioxidant activity in different species (P< 0.01). Observations showed that total phenolic components of eight studied species are between 1±0.028 to 8.18±0.69mgr. /gr. dry weight and total flavonoid contents between 1±0.026 to 6.7±0.59 mgr./gr. in dry weight. Most inhibitory activity of DPPH free radical was observed in S. alsinoides with IC50 equal to 3 ±0.1 mgr. /ml in dry weight

کلیدواژه‌ها [English]

  • Flavonoid and phenolic content
  • antioxidant activity
  • Stellaria
1. هاربورن، ج.( 1358). روش های نوین تجزیه شیمیایی گیاهان/ ترجمه یعقوب آینه چی. انتشارات دانشگاه تهران. تهران.
2. صبورا، ع.(1392). سنجش محتوای فنول و فلاونوئید تام و بررسی خاصیت آنتی اکسیدانی عصاره ساقه وبرگ 6 گونه میخک وحشی (Dianthus L.) در ایران. فصلنامه علمی – پژوهشی گیاهان دارویی و معطر ایران 29 (2): 295-281
3. Akowuah,G.A., Ismail, Z., Norhayati, I. and Sadikun, A. (2005). The effects of different extraction solvents of varying polarities on polyphenols of orthosiphon stamineus and evaluation of the free radical. Scavenging activity Journal of Food Chemistry 93: 311-317.
 
4. Beketov, E.V., Pakhomov, V.P.P. and Nesterova, O.V. (2005). Improved method of flavonoid extraction from bird cherry fruits. Journal of Pharmaceutical Chemistry 39(6): 3-35.
5. Bittrich, V. (1993). Caryophyllaceae.The families and genera of vascular plants, Flowering plants, Dicotyledons Magnoliid, Hamamelid and caryophyllid families. Pp. 206-236. in: K. Kubitzki, J. Rohwer and V. Bittrich (eds).  Vol. 2, Springer –Verlag. Berlin, Germany.
 
6. Bukola, O. and Bernard, S. (2011). Phytochemistry and in vitro anti-oxidant activities of  Stellaria media, Cajanus cajan and Tetracera potatoria methanolic extracts. Journal of Medicinal Plants Research 5(30): 6622-6627.
7. Bahatt, S. and Dhyani, S. ( 2011). Preliminary phytochemical screening of Ailanthus excelsa roxb. International Journal of Pharmaceutical 4(1): 87-89.
8. Cheman, Y. and Jaswir, I. (2000). Effect of rosemary and sage extracts on frying performance of refined, bleached and deodorized (RBD) palm olein during deep-fat frying. Food Chem. 69: 301 - 7.
 
9. Ghedira, K. (2005). Les flavonoïdes: structure, propriétés biologiques, rôle prophylactique et emplois en thérapeutique. Phytothérapie, Numéro 3(4): 162-169.
10. Haq, F., Ahmad, H. and Alam, M. (2011). Traditional uses of medicinal plants of Nandiar Khuwarr catchment (District Battagram), Pakistan Journal of Medicinal Plants Research 5(1): 39-48.
11. Jekendra, S., Joylani, S.D., Rebika, N.D. and Priyadarshini, S. (2011). Secondary Metabolites, Antioxidant Status and Nutritive Composition of Two Non-Conventional Leafy Vegetables - Stellaria media L. and Chenopodium album L. Indian Journal of Agricultural Biochemistry 24(2): 136-140.
12. Litwinienko, G. and Ingold, K.U.) 2007(. Solvent effects on the rates and mechanisms of reaction of phenols with free radicals. Accounts of Chemical Research 40(3): 222-230.
 
13. Kujur, R.S., Sing,V., Ram, M., Yadav, H., Sing, K.K., Kumrari, S. and Roy, B. K. (2010). Antidiabetic activity and phytochemical screening of crude extract of Stevia rebaudiana in alloxan- induced diabetic rats. Pharmacognosy Research 2(4): 258-263.
14. Marinova, D., Ribarova, F. and Atanassaova, M. (2005). Total phenolics and total flavonoids in Bulgarian fruits and vegetables. Journal of the University of Chemical Technology and Metallugy 40(3): 255-260.
 
 15.Mahasneh, A.M. and El-Oqlah, A.A. (1999). Antimicrobial activity of extracts of herbal plants used in the traditional medicine of Jordan. Journal of Ethnopharmacology 64(3): 271–276.
16. Ma, L., Song, J., Shi, Y., Wang, C., Chen, Bin, Xie. D. and Jia, X. (2012). Anti-Hepatitis B Virus Activity of Chickweed [Stellaria media (L.) Vill.] Extracts in Hep G2.2.15 Cells. Molecules, 17(7): 8633-8646.
17. Mamedov, N., Gardner, Z. and Craker, L.E. (2005). Medicinal Plants Used in Russia and Central Asia for the Treatment of Selected Skin Conditions. Journal of Herbs, Spices and Medicinal Plants 11:(1/2) 191-222.
 
18. Nedyalka, V., Yanishlieva, N.V., Marinova, E.M., Gordon, M.H. and Raneva, V.G. (1999). Antioxidant activity and mechanism of action of thymol and carvacrol in two lipid systems. Food Chem. 64: 59 -66.
 
19. Pietta, P. (2000). Flavonoids as antioxidants. Journal of Herbs, Spices and Medicinal Plants. 63(7): 1035-1042.
 
 
20. Qureshi, S. J. and Khan, M. A. (2001). Ethnobotanical study of  Kahuta from Rawlpindi district Pakistan. Journal of Biological Sciences 1(1): 27-30.
 
21. Rani, N., Vasudeva, N. and Sharma, S. K. (2012). Quality assessment and anti-obesity activity of Stellaria media (Linn.) Vill . Rani et al. BMC Complementary and Alternative Medicine 12:145-153.
22. Rechinger, K.H. (1988). Stellaria L. Flora Iranica. 163: 60- 76. (Rechinger, K. H. Ed.) vol.163, Akademische Druck- U Verlagsanstalt, Graz, Austria.

23. Singh, B. and Yadav, S. K. (2010). In Vitro studies on antibacterial activity and phytochemical analysis of whole plant extracts of Stellaria media. International Journal of Phytomedicine 2 : 260- 26.
 
24. Shinwari, M. I. and Khan, M. A. (2000). Folk use of medicinal herbs of Margalla Hills National Park, Islamabad. Journal of Ethnopharmacology 69(1): 45–56.
 
25. Srivastav, P. K., Ibohal singh, N. and Sana jaoba, T. H. (2009). Medicinal food plants of Manipur. Arn. For. 17(2): 269-292.
 
26. Shun, Y.M., Wen, Y.H., Yong, C.Y. and Jian, G.S. (2003). Two benzyl dihydroflavones from phellinus igniarius. Chinese Chemical Letters14(8): 810-3.