نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه زیست شناسی دریا،دانشکده علوم و فنون دریایی،دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

2 گروه زیست شناسی،دانشکده زیست شناسی ،دانشگاه قم، قم، ایران

3 گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس،ایران

10.22051/jab.2025.48049.1643

چکیده

با توجه به رشد جهانی جمعیت و افزایش تقاضا برای تولید محصولات کشاورزی، بهره‌گیری از کودهای ارگانیک همچون کمپوست و کود مایع ماهی به عنوان جایگزینی مناسب برای کودهای شیمیایی، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. این مطالعه با هدف ارزیابی تأثیر کاربرد کمپوست و کود مایع حاصل از ضایعات ماهی موتو معمولی ((Encrasicholina punctifer بر برخی صفات گیاه فلفل تند رقم شهاب (Capsicum annuum L) در شرایط گلخانه‌ای دانشگاه هرمزگان انجام شد. در این پژوهش، پس از جمع‌آوری ضایعات ماهی موتو معمولی، کمپوست و کود مایع ماهی تهیه و در قالب طرح بلوک‌های کاملا تصادفی بصورت کشت گلدانی با سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد خاک زراعی بدون کود مایع، خاک زراعی+کود مایع ماهی با نسبت 1:10، خاک زراعی+کود مایع ماهی با نسبت 1:20 ، کمپوست ماهی 50 درصد بدون کود مایع ماهی، کمپوست 50 درصد+ کود مایع ماهی با نسبت 1:10 و کمپوست 50 درصد+ کود مایع ماهی با نسبت 1:20 بودند. پس از 64 روز گیاهان بطور کامل از گلدان خارج و برخی صفات مورفولوژیک (ارتفاع گیاه، قطر و طول ساقه و ریشه، وزن تر و خشک اندام‌های هوایی و زمینی) و فیزیولوژیک (میزان کلروفیل، کارتنوئید، آنتی اکسیدان، فنل، فلاونوئید و فعالیت آنزیم پراکسیداز) اندازه گیری و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که کاربرد کودهای تولیدی تأثیر معنی‌داری بر صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک مورد بررسی داشته است. به‌گونه‌ای که بیشترین مقادیر صفات در تیمارهای حاوی کمپوست و کود مایع ماهی با نسبت 1:10 مشاهده گردید.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

Evaluation of organic fertilizers obtained from ordinary moto fish (Encrasicholina punctifer) on some morphological and physiological traits of hot pepper plant (Capsicum annuum L.)

نویسندگان [English]

  • Tahereh Sadeghian 1
  • Morteza Yousefzadi 2
  • Davood Samsampoor 3
  • MohammadSharif Ranjbar 1

1 Department of Marine Biology, Faculty of Marine Science and Technology, University of Hormozgan, Bandar Abbas, Iran

2 Department of Biology, Faculty of Biology, University of Qom., Qom, Iran

3 Department of Horticulture, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Hormozgan, Bandar Abbas, Iran

چکیده [English]

Considering the global population growth and increasing demand for agricultural products, the use of organic fertilizers as a suitable alternative to chemical fertilizers is of particular importance. This study was conducted with the aim of evaluating the effect of applying compost and liquid fertilizer obtained from common moto fish(Encrasicholina punctifer) on some traits of Shahab hot pepper plant (Capsicum annuum L) in the greenhouse conditions of Hormozgan University. In this research, after collecting the sampels , compost and liquid fish fertilizer were prepared and experimental treatments were carried out in the form of a completely randomized block design in the form of pot culture with three repetitions, including agricultural soil without liquid fertilizer, agricultural soil + liquid fish fertilizer with a ratio of 1:10, agricultural soil. + liquid fish fertilizer with a ratio of 1:20, 50% compost without liquid fish fertilizer, 50% compost + liquid fish fertilizer with a ratio of 1:10 and 50% compost + liquid fish fertilizer with a ratio of 1:20.After 64 days, the plants are completely removed from the pot and some morphological traits (plant height, stem and root diameter and length, fresh and dry weight of aerial and dry organs) and physiological (chlorophyll, carotenoid, antioxidant, phenol , flavonoid and peroxidase enzyme activity) was measured.The results of analysis of variance showed that the use of manufactured fertilizers has a significant effect on plant traits.So that the highest values of traits were observed in treatments containing compost and liquid fish fertilizer with a ratio of 1:10.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Moto fish compost
  • Sustainable agriculture
  • Liquid fish fertilizer
  • Plant growth