نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته دکتری فیزیولوژی گیاهی، گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

2 استاد، گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

3 دانش آموخته دکتری فیزیولوژی گیاهی، گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

سینامیک اسید، کوماریک اسید ، فرولیک اسید ، کافئیک اسید از جمله مشتقات هیدروکسی سینامیک اسید هستند. این ترکیبات فنلی دارای خواص آنتی اکسیدانی قوی هستند. گزارشات اندکی در مورد محتوا و نوع آنها در قارچ‌های اندوفیت ثبت شده است. تحقیق حاضر به شناسایی و معرفی قارچ‌های اندوفیت از گیاه فندق (Corylus avellana) و نوع و محتوای اسیدهای فنلی آنها پرداخته است. شناسایی مولکولی قارچ‌ها براساس آغازگرهای ITS، حضور و مقدار تولید مشتقات سینامیک اسید به روش HPLC انجام شد. 12 قارچ اندوفیت سنتز کننده اسیدهای فنلی شناسایی و مقدار تولید هر کدام از ترکیبات ذکر شده در محیط درون سلولی و برون سلولی اندازه‌گیری شد. قارچAlternaria sp. بیشترین مقدار سینامیک اسید و کافئیک اسید(به ترتیب g/g Fwµ 303 وg/g Fwµ 17) را تولید کرد. هم‌چنین درصد رهاسازی ‌اسیدهای فنلی به محیط در دو قارچ Fusarium sp. وsp. Stemphylium صد در صد بود که حاکی از آسانی و راندمان بالا در فرایند استخراج در مقیاس تجاری می‌باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

Identification and quantitation of phenolic acids of endophytic fungi isolated from Corylus avellana L.

نویسندگان [English]

  • ّFaezeh Ghanati 1
  • Narjes Mohammadi Balakuti 2
  • Saeedeh Vazirifar 3

1 Ph.D student of Plant Physiology, Department of Plant Sciences, Faculty of Biological Sciences, Tarbiat Modares University, Tehran, Ira

2 Professor, Department of Plant Sciences, Faculty of Biological Sciences, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

3 PhD student in Plant Physiology, Department of Plant Sciences, Faculty of Biological Sciences, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

چکیده [English]

Cinnamic acid, coumaric acid, ferulic acid, caffeic acid are of hydroxy-cinnamic acid derivatives with strong antioxidant properties. A few reports are available on the content and types of phenolic acids in endophytic fungi. The present study has been focused on the isolation of endophytic fungi from hazel (Corylus avellana L.), identification and measurement of their phenolic acids. Molecular identification of the fungi was achieved based on ITS primers and the presence of cinnamic acid derivatives was studied by HPLC method. Twelve phenolic acid-producing endophytic fungi were isolated and intracellular and extracellular amounts of above-mentioned compounds was monitored. Among the isolated endophytes, Alternaria sp. showed the highest amount of cinnamic acid (303µg / g Fw) and caffeic acid (17 µg / g Fw). It was also noteworthy that one hundred percent of phenolic acids produced by Fusarium sp. and Stemphylium sp., was released into the media of these fungi. Regarding to the cost effective and fast growth of endophyes, they can be introduced as alternative resources for commercial-scale production and extraction process of phenolic acids.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Caffeic acid
  • Coumaric acid
  • Endophytic fungi
  • Ferulic acid
  • Hydroxy cinnamic acid
Alvarado, I.E., Navarro, D., Record, E., Asther, m., Asther, M., Lesage-Meessen, L. (2003). Fungal biotransformation of p-coumaric acid into caffeic acid by Pycnoporus cinnabarinus: an alternative for producing a strong natural antioxidant. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 19: 157-160.
         Christenhusz, M.J. and Byng, J.W. (2016). The number of known plants species in the world and its annual increase. Phytotaxa, 261: 201-217.
Dilokpimol, A., Mäkelä, M., Mansouri, S., Belova, O., Waterstraat, M., Bunzel, M., de Vries, R., Hildén, K.  (2017). Expanding the feruloyl esterase gene family of Aspergillus niger by characterization of a feruloyl esterase, FaeC. New biotechnology, 37: 200-209.
Ghaderi, A., Omidi, M., Athena, O. (2009). Feasibility study of secondary metabolite engineering in hazelnut plant  Corylus avellana. Regional Conference on Food and Biotechnology, 1-6
González, V. and Tello, M.L. (2011). The endophytic mycota associated with Vitis vinifera in central Spain. Fungal Diversity, 47: 29-42.
Khoddami, A., Wilkes, M., Roberts, T. (2013). Techniques for analysis of plant phenolic compounds.   Molecules, 18: 2328-2375.
Kusari, S. and Spiteller, M. (2011). Are we ready for industrial production of bioactive plant secondary metabolites utilizing endophytes? Natural product reports, 28: 1203-1207.
Owen, R., Haubner, R., Mier, W., Giacosa, A., Hull, W.E., Spiegelhalder, B., Bartsch, H. (2003). Isolation, structure elucidation and antioxidant potential of the major phenolic and flavonoid compounds in brined olive drupes. Food and Chemical Toxicology, 41: 703-717.
        
Pereira, D.M., Valentão, P., Pereira, J. A., Andrade, P.B. (2009). Phenolics: From chemistry to biology, Molecular Diversity Preservation International. Molecules, 14: 2202–2211
Prosperini, S., Ghirardello, D., Scursatone, B., Gerbi, V., Zeppa, G. (2009). Identification of soluble phenolic acids in hazelnut (Corylus avellana l.) Kernel. Acta Horticulturae. 845: 677-680
Rice-Evans, C.A., Miller, N.J., Paganga, G. (1996). Structure-antioxidant activity relationships of flavonoids and phenolic acids. Free radical biology and medicine, 20: 933-956.
Shen, B. (2015). A new golden age of natural products drug discovery. Cell, 163: 1297-1300.
Strobel, G., Yang, X., Sears, J., Kramer, R., Sidhu, R.S., Hess, W.M. (1996). Taxol from Pestalotiopsis microspora, an endophytic fungus of Taxus wallachiana. Microbiology, 142: 435-440.
Torres, y. Torres, J.L.,  Rosazza, J.P. (2001). Microbial Transformations of p-Coumaric Acid by Bacillus m egaterium and Curvularia l unata. Journal of natural products, 64: 1408-1414.
Umashankar, T., Govindappa, M., Ramachandra, Y.L., Chandrappa, C.P., Padmalatha R.S., Channabasava, R. (2015). Isolation, purification and in vitro cytotoxicity activities of coumarin isolated from endophytic fungi, Alternaria species of Crotalaria pallida. Indo American Journal of Pharmaceutical Research, 5: 926-936.
Wahle, K.W., Brown, I., Rotondo, D., Heys, S.D. (2010). Plant phenolics in the prevention and treatment of cancer. Bio-Farms for Nutraceuticals, 36-51.
White, T. J., Bruns, T., Lee, S.J.W.T., Taylor, J. (1990). Amplification and direct sequencing of fungal ribosomal RNA genes for phylogenetics. PCR protocols: a guide to methods and applications, 18: 315-322.