نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران

2 دکتری تخصصی باغبانی، آموزش و پرورش لاهیجان، لاهیجان، ایران

3 استادیار گروه زراعت، دانشکده علوم کشاورزی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران

چکیده

به منظور بررسی میزان تحمل به سرما در سه رقم کیوی تجاری (هایوارد، طلایی و توسرخ) آزمایشی به صورت فاکتوریل سه عاملی در قالب بلوک‌های تصادفی با سه تکرار از اوایل بهمن سال 1397 تا اواخر فروردین سال 1398 انجام شد. فاکتور اول در این آزمایش رقم کیوی در سه سطح شامل ارقام هایوارد، طلایی و توسرخ، فاکتور دوم اعمال تیمار سرما در 3 سطح (4، 6- و 16- درجه سانتی‌گراد) و فاکتور سوم در سه مرحله فنولوژیکی ارقام کیوی اعمال شد که شامل مراحل: رکود جوانه‌ها، متورم شدن جوانه‌ها و میوه‌های تلقیح شده بود. صفات ارزیابی شده شامل: عناصر سدیم، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، نشت یونی و پرولین بود. نتایج این پژوهش نشان داد که میزان کلسیم، منیزیم، شاخص نشت یونی و پرولین نمونه‌ها در میوه‌های تلقیح شده دارای بیشترین میزان بود و در زمان رکود و متورم شدن جوانه‌ها تفاوت معنی‌داری از نظر آماری با هم نداشتند. بر اساس نتایج حاضر، بیشترین میزان کلسیم و پرولین تحت دمای 6- درجه سانتی‌گراد بدست آمد. همچنین بر اساس نتایج این آزمایش بیشترین میزان پرولین و کمترین میزان نشت یونی مربوط به رقم طلایی بود. از آنجایی که افزایش نشت یونی نشانه حساسیت بیشتر به سرما است لذا می‌توان نتیجه گرفت که رقم طلایی مقاومت بیشتری به سرما دارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

Evaluation of chilling stress in three commercial kiwifruit cultivars (Hayward, Golden and Red)

نویسندگان [English]

  • Shahram Sedaghathoor 1
  • Seyedeh Khadijeh Abbasnia Zare 2
  • Seyedeh Ameneh Sajjadi 3

1 Associate Professor, Department of Horticulture, Faculty of Agricultural Sciences, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran

2 PhD in Horticulture, Lahijan Education, Lahijan, Iran

3 Assistant Professor, Department of Agriculture, Faculty of Agricultural Sciences, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran

چکیده [English]

To evaluate the chilling tolerance of three commercial kiwifruit cultivars (Hayward, Golden and Red) this study was carried out as a factorial experiment using randomized block design with three replications from January to May, 2019. The first factor was kiwifruit cultivars that included three cultivars of Hayward, Golden and Red; the second factor was 3 levels of chilling [including: b1) 4 ºC, b2) -6 ºC and b2) -16 ºC] and the third factor was three phonological stages of kiwifruit cultivars including: dormancy of buds, swelling of buds and fruit-set stages. The evaluated traits included Na, K, Ca, Mg, electrolyte leakage and proline. The results revealed that Ca, Mg, electrolyte leakage index and proline content of fruit-set stage were the highest and in the dormant buds and the swelling bud stage, the difference were not statistically significant. According to the results, the highest amounts of Ca and proline content were obtained at -6 ° C. The results also showed that the highest proline content and the lowest electrolyte leakage were related to Golden cultivar. Since increasing the electrolyte leakage shows the sensitivity to cold stress, so it can be concluded that Golden cultivar was more resistant to cold than the other examined cultivars.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Fruit-set
  • Electrolyte leakage
  • Phenological
  • Proline
افشار محمدیان، م، ا. و اسحاقی تیموری، ر. (1378). کشت و پرورش و ارزش غذایی کیوی. شرکت چاپ بانک ملی ایران. 118ص.
امامی، ع. (1375). روش تجزیه گیاه. جلد دوم. نشریه فنی شماره 982، موسسه تحقیقات خاک و آب. تهران.
جوانی، م.، تاج‌بخش.، م.، عیوضی، ع. و رشدی، م. (1390). ارزیابی تحمل به تنش سرما در ژنوتیپ‌های گندم. اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی. دوره 3. شماره 4. 349-336.
روحانی‌نیا، م.، گریگوریان، و.، مطلبی آذر، ع. ر. و دژم ور، ج. (1386). بررسی میزان خسارت و تغییرات سطوح رولین در جوانه‌های گل چند رقم زردآلوی تجاری در مراحل مختلف فنولوژیکی. مجله علوم و فنون باعبانی ایران. جلد 8، شماره 2. 112- 103.
شیخی، ا. (1384). کشاورزی گیاهان گرمسیری و نیمه گرمسیری. انتشارات ثامن الحجج، 511 صفحه.
طلایی، ع. (1377). فیزیولوژی درختان میوه. انتشارات دانشگاه تهران. 423 ص.
کافی، م. و مهدوی دامغانی، ع. (1386). مکانیسم‌های مقاومت گیاهان به تنش‌های محیطی. انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد. 467 ص.
محمدی، ج. و عبدی سنه کوهی، م. (1372). کیوی و پرورش آن. انتشارات فرهنگ جامع، 160 ص.
میرمحمدی میبدی، س. و ترکش اصفهانی، س. (1384). جنبه های فیزیولوژیک و بهنژادی تنش های سرما و یخ زدگی گیاهان زراعی. انتشارات گلبن. 336 ص.
Adams, W.W., Demmig-Adams, B., Rosenstiel, T.N., Brightwell, A.K. and Ebbert, V. (2002). Photosynthesis and photoprotection in overwintering plants. Plant Biology 4: 545–557.
Antunes, M.D.C. and Sfakiotakis, E.M. (2002). Chilling induced ethylene biosynthesis in ‘Hayward’ kiwifruit following storage. Scientia Horticulturae 92: 29-39.
Barranco, D. and Ruiz, N. (2005). Frost tolerance of eight olive cultivars. Hortscience 40 (3): 558-560.
Bates, L.S., Waldron, R. and Teare, I.D. (1973). Rapid determination of free proline for water stress studies. Plant and Soil 39: 205-208.
Chat, J., 1995. Cold hardiness within the genus Actinidia. Horticultural Science. 30, 329-332.
Chinnusamy, V., Zhu, J. and Zhu, J.K. (2007). Cold stress regulation of gene expression in plants. Trends in Plant Science 12: 444–51.
Fortunato, A.S., Lidon, F.C., Batista-Santos, P., Leitao, A.E., Pais, I.P., Ribeiro, A.I. and Ramalho, J.C. (2010). Biochemical and molecular characterization of the antioxidative system of Coffea sp. Under cold conditions in genotypes with contrasting tolerance. Journal of Plant Physiology 167: 33–342.
Imani, A., barzegar, K. and Piripireivatlou, S. (2011). Relationship between frost injury and ion leakage as an indicator of cold hardiness in 60 almond selections. International Journal of Nuts and Related Sciences 2(1): 22-26.
Karlidag, H., Yildirim, E. and Turan, M. (2009). Salicylic acid ameliorates the adverse effect of salt stress on strawberry. Science Agriculture 66 (2): 180- 187.
Levitt, J. 1980. Responses of plants to environmental stresses. Vol. 1. Chilling, freezing and high temperature stresses. 2nd ed. 497 pp. New York, Academic Press.
Lindén, L. (2002). Measuring cold hardiness in woody plants. Department of Applied Biology, Horticulture, Academic dissertation. University of Helsinki. Finland. pp 57.
Munns, R. (2002). Comparative physiology of salt and water stress. Plant, Cell and Environment 25: 239–250.
Miranda, C., Santesteban, L.G. and Royo, J.B. (2005). Variability in the relationship between frost temperature and injury level for some cultivated Prunus species. HortScience 4(2): 357-361.
Nagy, P.T., Katai, J., Nyeki, J. and Szabo, Z. (2008). Effect of frost on leaf macronutrient Status of eight apple cultivars in integrated apple orchard in Eastern Hungary. International Journal Horticultural Science 14(1-2):37-40
Nagyné Demeter, D., Nyéki, J., Soltész, M. and Szabó, Z. (2010). Examination of the apricot variety use and the factors affecting variety use in the Gönc production area. International Journal of Horticultural Science 16(3): 111–113.
Pakkish, Z., Rahemi, M. and Panahi, B. (2011). Low temperature resistance of developing flower buds of pistachio (Pistacia vera L.) cultivars. Journal Biology Environmental Science 5(15): 153-157.
Weiser, C. J. (1970). Cold resistance and injury in woody plants. Science, 169: 1269-1278.
Wilson, J. M. (2001). The mechanism of chill and drought hardiness. New Physiologist 97: 257-270.
Yamada, T., Jones, E.S., Cogan, N.O.I., Vecchies, A.C., Nomura, T., Hisano, H., Shimamoto, Y., Smith, K.F., Hayward, M.D. and Forster, J.W. (2004). QTL analysis of morphological, developmental, and winter hardiness-associated traits in perennial ryegrass. Crop Science 44: 925-935.