نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 فارغ التحصیل کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسالمی، واحد قائم شهر، گروه شیمی، قائم شهر، ایران

2 دانشیار شیمی تجزیه، دانشگاه آزاد اسالمی، واحد قائم شهر، گروه شیمی، قائم شهر، ایران

چکیده

این تحقیق به منظور آنالیز اسانس و عصاره اتانولی و بررسی فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره‌های اتانولی و ان-‌هگزانی برگ گیاه بادرنجبویه (Melissa officinalis) منطقه هزارجریب بهشهر به عنوان جایگزین آنتی‌اکسیدان‌های سنتزی انجام شد. برگ گیاه از رویشگاه‌های طبیعی آن در ارتفاعات استان مازندران و در اوایل شهریور ماه جمع‌آوری شد. در این مطالعه، تعیین ترکیبات شیمیایی اسانس و عصاره اتانولی برگ گیاه با دستگاه GC/MS بررسی شد. فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره‌های اتانولی و ان- هگزانی با استفاده از روش DPPH بررسی و با آنتی‌اکسیدان سنتزی آسکوربیک اسید مقایسه شد. نتایج نشان داد که اجزای اصلی اسانس به ترتیب فنوکسی اتانول ( 66/31% )، مجموع انانتیومر کاریوفیلن اکساید (71/24%)، مجموع انانتیومر سیترال ( 89/13% ) و مجموع انانتیومر کاریوفیلن (88/9%) و اجزای اصلی عصاره اتانولی به ترتیب کاریوفیلن اکساید (95/28%)، 2-هیدرازینو نیکوتینیک اسید (37/11%)، فیتول (61/8%) و بتا-کاریوفیلن (44/7%) می‌باشند. همچنین Ic50 عصاره‌های اتانولی و ان-‌هگزانی به ترتیب 05/39 و 93/98 میکروگرم بر میلی‌لیتر و در روش FRAP توان احیا‌کنندگی عصاره‌های اتانولی و ان-‌هگزانی به ترتیب 3/91 و 5/105 میکرو‌گرم بر میلی‌لیتر تعیین شدند. با مقایسه نتایج بدست آمده، عصاره‌ها دارای خاصیت آنتی‌اکسیدانی و توانایی احیا‌کنندگی بوده و می‌توانند در صنعت دارویی بکار روند.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Analyzing of chemical composition of the essential oil and study of antioxidant activity of extract of Melissa officinalis from Behshahr -Iran

نویسندگان [English]

  • Seyed Ali rezaei Jamnani 1
  • Ali Mirabi 2

1 Graduate Master, Islamic Azad University, Ghaemshahr Branch, Department of Chemistry, Ghaemshahr, Iran

2 Associate Professor of Analytical Chemistry, Islamic Azad University, Ghaemshahr Branch, Department of Chemistry, Ghaemshahr, Iran

چکیده [English]

Abstract
This research has been conducted to analyzeessential oil and ethanol extract and investigate the antioxidant activity of the ethanol and n-hexane extracts of the Melissa officinalis leaves collected from Hezar Jarib area of Behshahr. Melissa officinalis leaf can be considered as a substitute of the synthetic antioxidants. The leaves of the plant were collected from its natural habitats in the heights of Mazandaran province in early September. In this study, chemical composition of the essential oil and ethanol extract of the Melissa officinalis leaf were analyzed by GC/MS. The antioxidant activity of the ethanol and n-hexane extracts is investigated using method of DPPH and compared to the synthetic antioxidant of ascorbic acid.  The results showed that the main components of essential oil are: Phenoxyethanol (31.66%), total of Carryophyllene Oxide enantiomer (24.71%), totoal of Citral enantiomer (13.89%) and totoal of Caryophyllene enantiomer (9.88%) also the main components of ethanol extract are: Carryophyllene Oxide (28.95%), totoal of 2-Hydrazino–Nicotinic acid (11.37%), Phytol (8.61%) and β-Caryophyllene (7.44%) respectively. Also the Ic50 of the ethanol and n-hexane extracts are determined 39.05 and 98.93 μg/ml respectively, and in the FRAP method the ability of reducing of the ethanol and n-hexane extracts were 91.3 and 105.5 μg/ml respectively. By comparing the results, extracts have antioxidant effect and ability of reducing so can be used in medicine industries.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Antioxidant
  • ability
  • Melissa officinalis
  • Essential oil
مقتدر، م. (1392) شناسایی ترکیب­های شیمیایی و بررسی اثرات ضد­باکتریایی اسانس گیاه بادرنجبویه، اولین همایش ملی گیا‌هان دارویی و کشاورزی پایدار.
هریزچی، ل.، فرخی، ف. (1393) تاثیر لاموتریژین و عصاره هیدروالکلی بادرنجبویه بر میزان آنزیم­های کبدی و تغییرات پاتولوژی آن در موش­های صرعی تجربی با پنتیلن تترازول. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، دوره هشتم، شماره 5، صفحه 56-48.
Amoee, A.M. (2009). Cultivation of Medicinal and Aromatic Plants. Publications of the Institute of Applied Higher Education of Agriculture Jahad.
Andreas, A.R. Lazaro, J.J. Chueca, A. Hermoso, R. and Lopez Gorge, J. (1990). Effect of alcohols on the association of photosynthetic FBPase to thylakoid membrances. Physiologia Plantarum, 78: 409-413.
Ashrafi, B. Ramak, P. Taleie, Gh. and Rashidipor, M. (2015). Investigation of antioxidant properties of Dracocephalum kotschyi Bios. 2th national conference on Biology and Horticultural of Iran: Tehran.
Bakkali, F. (2008). Biological effects of essential oils-a review. Food and Chemical Toxicology, 46(2): 446-475.       
Bozovic, M. Garzoli, S. Baldisserotto, A. Romagnoli, C. Pepi, F.  and Cesa, S. (2018). Melissa officinalis L. subsp. altissima (Sibth. & Sm.) Arcang. essential oil: Chemical composition and preliminary antimicrobial investigation of samples obtained at different harvesting periods and by fractionated extractions. Industrial Crops and Products, 117: 317-321.
Capecka, E. and Mareczek, A. (2005). Antioxidant activity of fresh and dry herbs of some lamiaceae species. Food Chemistry, 93(2): 223-6.
Dakhili, M. Zahrai Salehi, T. Torabi Goodarzi, M. and Khavari, A. (2006). Evaluation of antimicrobial effects of 4 medicinal plants against salmonella typhymurium and comparison them with common antibiotics in veterinary medicine. J Med Plants, 5(20): 21-24.
Haji-sharifi, A. (2016). Secrets of Medicinal Plants. Publication of Hafez Novin, Tehran.
Hariry, R.E. (2011). Anticonvulsant effects of hydroalcoholic extract of Melissa officinalis on pentylenetetrazole (PTZ) model of convulsion in mice. Journal of Medicinal Plants Research, 5(16): 3803-3809.
Heins, R. (1980). Inhibition of ethylene synthesis is and senescence incarnation by ethanol. Journal of American Society Horticulture. Science, 105: 141-144.
Jalal, Z. Atki, YE. Lyoussi, B. and Abdellaoui, A. (2015). Phytochemistry of the essential oil of Melissa officinalis L. growing wild in Morocco: Preventive approach against nosocomial infections. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 5: 458-461.
Klimek, B. Majda, T. and Patora, J. (1998). Investigation of essential oil and phenolic compounds of lemon balm (Melissa officinalis L.) Cultivated in poland. VIIth conference on the application of chromatographic methods in phytochemical and biomedical research lublin, poland. Herbpolonica, 44(4): 324-31.
Klink, B. (1997). Alternative medicine: is natural really better. Drug Top, 141: 99-100.
Kulisic, T. Radonic, A. and Katalinic, V. (2004). Use of different methods for testing antioxidative of oregano essential oil. Journal of Food Chemistry, 85: 633-640.
Lamaison, J.L. Petitjean-Freytet, C. Duband, F. and Carnat, A.P. (1991). Rosemarinic acid content and antioxidant activity of French lamiaceae. Fitoterapia, 62: 166-171.
Martinez-Tome, M. Jimenez, A. Ruggieri, S. Frega, N. Strabbioli, R. and Murcia, M. (2001). Antioxidant properties of mediterranean spices compared with common food additives. Journal of Food Protection, 64: 1412-1419.
Ministry of Health. (2002). Iranian Herbal Pharmacopoeia.Tehran. Ministry of Health Pub: 121-41.
Morales, J.P. and Santos, B.M. (1997). Effects of different ethanol concentration on the initial growth of lettuce (Lactuca sativa). Proceeding of the Caribbean Food Crop Society, 33: 442-447.
Nonomura, A. and Benson, A. (1992). The path of carbon photosynthesis improved crop yields with methanol. Proceeding National Academic Science USA, 15: 9794-9798.
Patora, J. Klimek, B. (2002). Flavonoids from lemon balm (Melissa officinalis L., Lamiaceae). Acta Poloniae Pharmaceutica, 59(2): 139-43.
Pino, JA. Rosado, A. and Fuentes, V. (1999). Composition of the essential oil Melissa officinalis L. From Cuba. J Essent Oil Res, 11(3): 363-4.
Ren, W.  Qiao, Zh.  Wong, H. Zhu, L. and Zhang, L. (2003). Flavonoids: Promising Anticancer Agents. Medicinal Research Reviews, 23(4): 519-53.
Rojhan, M. (1998). Treated by Medicinal Plants. Aya cultural center publishing, Tehran.
Sharopov, FS. Wink, M. Khalifaev, DR. Zhang, H. Dosoky, NS. and Setzer, WN. (2013). Composition and bioactivity of the essential oil of Melissa officinalis L. Growing wild in Tajikistan. Int J Trad Nat Med, 2(2): 86-96.
Zargari, A. (1995). Medicinal Plants. 5th ed. Tehran: Tehran University, Pp. 77-81.