گیاهی
آیلار سردارلو؛ لمیا وجودی مهربانی؛ کامبیز عزیزپور
چکیده
گیاهان زینتی رشدکرده در مناطق شهری اغلب در مواجه با تنش شوری قرار میگیرند. روشها: بهمنظور بررسی تاثیر محلول-پاشی نانوذرههای اکسید روی، آهن و سلنیوم (صفر و 2 گرم در لیتر) و تنش شوری کلریدسدیم (صفر، 100 و 200 میلیمولار) برگیاه گازانیا، آزمایشی بصورت فاکتوریل برمبنای طرح کاملا تصادفی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان ...
بیشتر
گیاهان زینتی رشدکرده در مناطق شهری اغلب در مواجه با تنش شوری قرار میگیرند. روشها: بهمنظور بررسی تاثیر محلول-پاشی نانوذرههای اکسید روی، آهن و سلنیوم (صفر و 2 گرم در لیتر) و تنش شوری کلریدسدیم (صفر، 100 و 200 میلیمولار) برگیاه گازانیا، آزمایشی بصورت فاکتوریل برمبنای طرح کاملا تصادفی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان اجرا شد. نتایج و بحثیافتهها: بیشترین وزنخشک بخش هوایی در تیمارهای بدون تنش شوری و تنش 100 میلیمولار با محلول-پاشی نانوذرههای روی و آهن مشاهده شد. تعداد گل (4 عدد) در تیمارهای بدون تنش شوری با محلولپاشی اکسیدروی و آهن، و شوری 100 میلیمولار با محلولپاشی نانوذره آهن افزایش یافت. محتوای سدیم، نشت یونی، پراکسید هیدروژن، و مالون دی-آلدئید در تیمار شوری 200 میلیمولار کلریدسدیم در شرایط بدون محلولپاشی افزایش یافت. فعالیت کاتالاز در تیمار تنش 100 میلیمولار کلریدسدیم با محلولپاشی نانوذره سلنیوم و روی افزایش یافت. نتیجهگیری: نتایج نشان داد، شوری تاثیر منفی بر صفات مورد مطالعه گازانیا داشت. محلولپاشی با نانوذرههای اکسیدروی و آهن تاثیر مثبت در افزایش ترکیبات آنتیاکسیدانی آنزیمی، غیرآنزیمی و وزنخشک بخش هوایی گیاه در تنش شوری 100 میلیمولار کلریدسدیم را داشت و مشخص شد که گیاه گازانیا قادر به تحمل شوری 100 میلیمولار کلریدسدیم همراه با محلولپاشی میباشد.
شهلا هاشمی؛ فرشته محمد حسنی
چکیده
سنتز نانوذرات توسط روش سبز، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. در پژوهش حاضر، سنتز نانوذرات اکسید روی توسط عصاره زیتون انجام گرفت. ویژگی مورفولوژیکی و ساختاری نانوذرات اکسید روی سنتز شده توسط اسپکتروفتومتر UV-visible TEM, آنالیز شدند. سپس، اثر نانوذرات اکسید روی در غلظتهای صفر، 200 و 400 پیپیام با پیشتیمار کروناتین (صفر و 50 نانومولار) ...
بیشتر
سنتز نانوذرات توسط روش سبز، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. در پژوهش حاضر، سنتز نانوذرات اکسید روی توسط عصاره زیتون انجام گرفت. ویژگی مورفولوژیکی و ساختاری نانوذرات اکسید روی سنتز شده توسط اسپکتروفتومتر UV-visible TEM, آنالیز شدند. سپس، اثر نانوذرات اکسید روی در غلظتهای صفر، 200 و 400 پیپیام با پیشتیمار کروناتین (صفر و 50 نانومولار) بر پراکسید هیدروژن و مالون دآلدئید و آنزیمهای کاتالاز (CAT)، آسکوربات پراکسیداز (ASP)، سوپراکسید-دیسموتاز (SOD)، فنیلآلانینآمونیالیاز (PAL) مورد بررسی قرار گرفت. سنتز نانوذرات اکسید روی توسط عصاره زیتون با ماکزیمم جذب در طول موج 360 نانومتر و تصویر میکروسکوپ عبوری اندازه میانگین ذرات 41 نانومتری را تایید کرد. نانوذرات سنتز شده توسط عصاره زیتون نشان داد که ذرات کروی شکل هستند. بررسی نانوذرات اکسید روی بر گیاه سویا نشان داد که در غلظت 400 پی پی ام نانوذرات اکسید روی فعالیت آنزیم ASP PAL, SOD,، پراکسید هیدروژن و مالون دآلدئید افزایش یافت. مالون دآلدئید در غلظت 200 پی پی ام نانوذرات اکسید روی تغییر معنی داری نسبت به شاهد نداشت اما فعالیت آنزیم SOD افزایش معنی داری نسبت به شاهد نشان داد. پیش تیمار کروناتین باعث بهبود تنش های ایجاد شده در غلظت 200 پی پی ام نانوذرات اکسید روی شد و منجر به کاهش محتوای پراکسید هیدروژن و مالون دآلدئید شد اما کروناتین در غلظت 400 پی پی ام نانوذرات اکسید باعث افزایش این محتوا شد.
فردین قنبری؛ سجاد کردی
چکیده
تنش سرمایی از مهمترین عوامل محدودکننده رشد و نمو گیاهان مناطق گرمسیری مانند خیار در اوایل فصل رشد میباشد. در این تحقیق امکان مقاومسازی به سرما در نشا خیار با پیش تیمار دمایی و خشکی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش بهصورت فاکتوریل با دو فاکتور ارقام خیار (سوپر دامینوس و سوپر استار) و پنج تیمار مقاومسازی (شاهد، دمای ...
بیشتر
تنش سرمایی از مهمترین عوامل محدودکننده رشد و نمو گیاهان مناطق گرمسیری مانند خیار در اوایل فصل رشد میباشد. در این تحقیق امکان مقاومسازی به سرما در نشا خیار با پیش تیمار دمایی و خشکی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش بهصورت فاکتوریل با دو فاکتور ارقام خیار (سوپر دامینوس و سوپر استار) و پنج تیمار مقاومسازی (شاهد، دمای 10 و 15 درجه سانتیگراد) و تنش خشکی با استفاده از 10 و 20 درصد پلیاتیلن گلیکول در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. پس از اعمال تیمارهای مقاومسازی و فرصت 48 ساعته بازیابی، نشاها در دمای 3 درجه سانتیگراد به مدت 6 روز و هر روز 6 ساعت قرار گرفتند. نتایج نشان داد که مقاومسازی سبب افزایش رشد نشا در شرایط تنش سرمایی شد. همچنین تیمار مقاومسازی میزان کلروفیل، نسبت کلروفیل a/b، رطوبت نسبی، پرولین و پراکسید هیدروژن نشاها را افزایش و میزان نشت یونی را کاهش دادند. در بیشتر صفات مورد ارزیابی اختلاف آماری معنیداری بین ارقام مشاهده نشد. بیشترین تحمل سرمایی در پیشتیمار 10 و 20 درصد PEG به دست آمد. بهطورکلی نتایج این تحقیق نشان داد که اعمال پیش تیمار مقاومسازی با تنش سرمایی و تنش خشکی میتواند آثار سوء تنش سرمایی بر نشا خیار را کاهش دهد.
گیاهی
فرزانه ترکش؛ لیلا شبانی؛ محمدرضا سبزعلیان
چکیده
هدف پژوهش حاضر بررسی اثر تنش خشکی بر پاسخهای دفاعی آنتیاکسیدان در 3 ژنوتیپ از گیاه چچم و در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط مزرعهای انجام شد. تنش خشکی RWC، وزن تر و خشک، محتوای کلروفیل a، b و کاروتنوئید را کاهش داد، درحالیکه غلظت H2O2 و محتوای پرولین افزایش یافت. همچنین در مقایسه با شاهد، فعالیت آنزیمهای CAT،APX ، GPX و ...
بیشتر
هدف پژوهش حاضر بررسی اثر تنش خشکی بر پاسخهای دفاعی آنتیاکسیدان در 3 ژنوتیپ از گیاه چچم و در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط مزرعهای انجام شد. تنش خشکی RWC، وزن تر و خشک، محتوای کلروفیل a، b و کاروتنوئید را کاهش داد، درحالیکه غلظت H2O2 و محتوای پرولین افزایش یافت. همچنین در مقایسه با شاهد، فعالیت آنزیمهای CAT،APX ، GPX و SOD به علت تنش خشکی افزایش یافت. باتوجه به نتایج به دست آمده شامل کاهش اندک محتوای نسبی آب، افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و افزایش میزان پرولین در ژنوتیپ اول میتوان نتیجه گرفت که احتمالا این ژنوتیپ در مقایسه با دو ژنوتیپ دیگر نسبت به تنش خشکی دارای مقاومت بیشتری است.
لطیفه پوراکبر؛ سونیا مقسومی هولاسو
چکیده
شوری یکی از مهمترین فاکتورهای محیطی است که موجب کاهش رشد، نمو و حاصلخیزی گیاهان در سراسر جهان میشود. موضوع تحقیق حاضر مطالعه اثر تنش شوری (0، 50 و 100 میلی مولار NaCl) بر گیاهان ذرت (Zea mays L. cv. SC. 704) کشت شده به روش گلخانهای و هیدروپونیک بود. بعد از یک ماه تیمار شوری، پارامترهای رشد و برخی تغییرات بیوشیمایی در ریشهها و اندام هوایی گیاهان ...
بیشتر
شوری یکی از مهمترین فاکتورهای محیطی است که موجب کاهش رشد، نمو و حاصلخیزی گیاهان در سراسر جهان میشود. موضوع تحقیق حاضر مطالعه اثر تنش شوری (0، 50 و 100 میلی مولار NaCl) بر گیاهان ذرت (Zea mays L. cv. SC. 704) کشت شده به روش گلخانهای و هیدروپونیک بود. بعد از یک ماه تیمار شوری، پارامترهای رشد و برخی تغییرات بیوشیمایی در ریشهها و اندام هوایی گیاهان کشت شده مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت شوری، سطح برگ وطول ریشهها و اندام هوایی کاهش یافت، در صورتیکه میزان قندهای محلول، پراکسید هیدروژن، مالون دی آلدئید به عنوان شاخص پراکسیداسیون چربی افزایش یافت. میزان فعالیت آنزیمهای کاتالاز (CAT)، آسکوربات پراکسیداز (APX) و گایاکول پراکسیداز (GPX)در گیاهان تحت تیمار در هر دو غلظت کلرید سدیم افزایش یافت. بنابراین اعمال تیمار NaClبا افزایش تولید ROSموجب القا تنش اکسیداتیو و افزایش فعالیت آنزیمهای مسئول محافطت آنتیاکسیدانی در گیاهان ذرت شد.
عزت عسگرانی؛ فاطمه خانقایی
چکیده
چکیده Haloarcula IRU1آرکی بسیار نمک دوستی است که از آب دریاچه ارومیه جداسازی شده است.این جدایه مقاومت بالایی در برابر عوامل آسیبرسان به DNA، مانند پراکسید هیدروژن نشان میدهد.این ارگانیسم مقاوم به پرتو دارای رنگدانههای قرمز- نارنجی است.در این مطالعه شکستگیهای DNA با پراکسید هیدروژن توسط واکنش فنتون(Fenton) در حضور و غیاب کاروتنوئید هالوآرکئون ...
بیشتر
چکیده Haloarcula IRU1آرکی بسیار نمک دوستی است که از آب دریاچه ارومیه جداسازی شده است.این جدایه مقاومت بالایی در برابر عوامل آسیبرسان به DNA، مانند پراکسید هیدروژن نشان میدهد.این ارگانیسم مقاوم به پرتو دارای رنگدانههای قرمز- نارنجی است.در این مطالعه شکستگیهای DNA با پراکسید هیدروژن توسط واکنش فنتون(Fenton) در حضور و غیاب کاروتنوئید هالوآرکئون کاروتنوئیدهای Haloarcula IRU1 در مقایسه با بتاکاروتن به طرز چشمگیری ایجاد شکستگیهای DNA را کاهش دادند.پیشنهاد میشود مقاومت پرتویی Haloarcula IRU1 تا حدودی به دلیل وجود این کاروتنوئیدهاست که به عنوان آنتیاکسیدان کارآمدی در شرایط آزمایشگاهی عمل میکنند