گیاهی
الهه ریاضی؛ فرشاد رخشنده رو؛ وحید عبدوسی
چکیده
در این بررسی اثر عصاره های آبی و الکلی گیاه گزنه دو پایه ایران (Urtica dioica L.) بر رشد و برخی ویژگی های بیوشیمیایی گیاه گوجه فرنگی، رقم Super chef ، در شرایط گلخانهای مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور از بافت های خشک شده ساقه و برگ گزنه عصاره های آبی و الکلی تهیه و به صورت مستقیم به ریزوسفر خاک گلدان ها تزریق و در زمان های معین پس از تیمار، ...
بیشتر
در این بررسی اثر عصاره های آبی و الکلی گیاه گزنه دو پایه ایران (Urtica dioica L.) بر رشد و برخی ویژگی های بیوشیمیایی گیاه گوجه فرنگی، رقم Super chef ، در شرایط گلخانهای مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور از بافت های خشک شده ساقه و برگ گزنه عصاره های آبی و الکلی تهیه و به صورت مستقیم به ریزوسفر خاک گلدان ها تزریق و در زمان های معین پس از تیمار، برخی شاخص های بیوشیمیایی و رشدی گیاهچه های گوجه ارزیابی شد. همچنین با استفاده از آزمون RT-sq-PCR میزان بیان نسبی ژن کدکننده پذیرنده سیتوکینین SlHK4-Cytokinin inducer در نمونه ها در زمان 14روز بعد از تیمار ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که عصاره های آبی و الکلی گزنه توانستهاند در غلظت ppm500 با اختلاف معنی داری موجب افزایش میزان سرعت نسبی رشد، مقدار کلروفیل های a و b، فنل کل و فعالیت اختصاصی آنزیم های پراکسیدازPOX و پلی فنل اکسیداز PPO و همچنین افزایش نسبی میزان بیان ژن SlHK4-Cytokinin inducer در مقایسه با گیاهان شاهد شوند. نتایج حاصل از این پژوهش میتواند به عنوان روشی کاربردی برای بهبود رشد گیاه گوجه فرنگی در شرایط گلخانه مورد استفاده قرار گیرد.
الهام باب زن؛ مژده ملکی؛ جلال غلام نژاد؛ فاطمه ناصری نسب
چکیده
پسته یکی از مهمترین اقلام صادراتی ایران است. یکی از بیماریهایی که در بیشتر مناطق پسته کاری به درخت پسته خسارت وارد میکند بیماری گموز با عامل Phytophthora drescleri است. قارچهای مایکوریزا از جمله میکروارگانیسمهای موفق در زمینه کنترل بیولوژیک و از عوامل تأثیرگذار بر کاهش شدت بروز بیماری های پوسیدگی ریشه هستند. عناصر غذایی قادر به افزایش ...
بیشتر
پسته یکی از مهمترین اقلام صادراتی ایران است. یکی از بیماریهایی که در بیشتر مناطق پسته کاری به درخت پسته خسارت وارد میکند بیماری گموز با عامل Phytophthora drescleri است. قارچهای مایکوریزا از جمله میکروارگانیسمهای موفق در زمینه کنترل بیولوژیک و از عوامل تأثیرگذار بر کاهش شدت بروز بیماری های پوسیدگی ریشه هستند. عناصر غذایی قادر به افزایش سطح تحمل یا مقاومت گیاهان به بعضی بیماریها نیز هستند. در این پژوهش با استفاده از قارچهای مایکوریزا و عناصر غذایی مختلف به مبارزه با بیماری گموز پرداخته شد. در این مطالعه ابتدا ترکیبات سولفات آمونیوم، سولفات پتاسیم و سوپرفسفات تریپل علیه این بیماری به کار گرفته شد. نتایج نشان داد که بیشترین میزان کاهش رشد قارچ بیمارگر مربوط به غلظت 2500 پیپیام ترکیب سولفات آمونیوم با میزان 16/67 درصد نسبت به شاهد بود. در بخش دوم این مطالعه تأثیر تیمارهای مختلف شامل استفاده از قارچ مایکوریزا و سولفات آمونیوم هر کدام به تنهایی و همچنین ترکیب این دو در کاهش بیماری ناشی از بیمارگر P. drescleri بر روی صفاتی مانند وزن تر و خشک ریشه و اندامهای هوایی و همچنین میزان عناصر فسفر، نیتروژن و پتاسیم مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت میزان بیان دو ژن پراکسیداز و کاتالاز در این مطالعه ارزیابی شد. نتایج نشان داد زمانیکه از تیمار قارچ مایکوریزا و سولفات آمونیوم به صورت همزمان استفاده شد، بیشترین وزن خشک و تر اندام هوایی و ریشه، در مورد هر دو رقم سرخس و بادامی زرند در عدم حضور بیمارگر، مشاهده شد.