بررسی مراحل تولیدمثل و میزان موفقیت جوجه آوری پرستو دریایی پشت دودی Onychoprion anaethetus در جزیره قبرناخدا در سال 1394

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسنده

.گروه محیط زیست، دانشگاه آراد اسلامیِ اهواز، اهواز، ایران

چکیده

 بررسی مراحل تولیدمثل و میزان موفقیت جوجه آوری پرستو دریایی پشت دودی(Onychoprionanaethetus(Scopol 1876 در جزیره قبر ناخدا از فروردین تا شهریور 1394 انجام شد. در 142 آشیانه منتخب میانگین  قطر بزرگ آشیانه ها 0/42 ± 23/23، میانگین قطر کوچک آشیانه ها 0/29± 19/08و میانگین عمق  آن ها  17/0± 07/3سانتی­متر تعیین شد. میانگین قطر بزرگ تخم ها23/0± ا43/43 میانگین قطرکوچک 15/0±11/31میلی‌متر، وزن تخم­ها 35/0 ± 98/21 گرم و  میانگین حجم تخم ها 12/0±2/45 میلی­متر  مکعب  تعیین شد. شاخص شکل تخم ها بیضوی و میانگین آن 09/3± 63/71 تعین شد.  میانگین دوران تفریخ  5/1± 5/18روز  تعین شد. میانگین موفقیت در مرحله آشیانه نشینی جوجه ها nestling)، 92/60)درصد، در مرحله ترک  آشیانه جوجه ­هاPost-nestling)  44/91) درصد و میزان موفقیت کل جوجه آوری 94/73 درصد تعیین شد. بیشترین میزان  تلفات در  مرحله ترک آشیانه  12(Post-nestling) درصد و کم‌ترین تلفات در مرحله تخم 5 درصد بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

Reproductive Phenology and Breeding Success of Bridled Tern Onychoprion anaethetus in Ghabre Nakhoda Island in 2015

نویسنده [English]

  • Behrouz Behrouzi-Rad

Department of Environment, Islamic Azad University, Ahvaz, Iran.

چکیده [English]

The Present study conducted during March-September 2015 on Ghabre Nakhoda Island in Khure Mosa Creek in Khozestan Province. Entrance of the Bridled TernOnychoprion anaethetus (Scopoli, 1786) to Gabre Nakhoda Island started in mid-March and they leaved island after breeding in mid-September 2015. In 142 selected nests, breeding success rates, large and small diameter parameters, the shape, size, volume, and weight of eggs before hatching and chicks after birth were measured. Averages of large diameter, small diameter, and depth of nests were 23.42­­±0.42, 19.08±0.29, and 3.07±0.17centimeter respectively. Averages of large diameter, small diameter, volume shape, and weight of eggs were 43.43±0.23, 31.11± 0.15 mm, 20.453±1.12 mm3, and 21.98±0.35gr respectively. Average of incubation period was 28.5±1.5 day. Average success of the nestling, post nestling, and fledging were 92.60, 91.44, and 73.94 percent respectively. Most of the mortality was 12 percent at post-nestling and minimum was 5 percent at incubation period.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Bridled Tern
  • Breeding Success
  • Ghabre Nakhoda Island
  • Post-Nestling

اداره کل حفاظت محیط‌زیست خوزستان. (1392). گزارش حلقه گذاری پرندگان در خورموسی. اداره کل حفاظت محیط‌زیست

     خوزستان. منتشرنشده. 143 صفحه.

امینی نسب، س.م. و بهروزی راد، ب. (1390). بررسی فنولوژی تولیدمثل و میزان موفقیت زادآوری سس Acrocephalus arundinaceus      تالابی بزرگ در آب‌بندان دائمی زرین کلای استان مازندران. مجله زیست‌شناسی ایران. 24(5): ص 1-14.

اسکات، د. ادهمی، ع. و مروج همدانی، م.(1350). پرندگان ایران. انتشارات سازمان حفاظت محیط‌زیست. صفحات 150 تا 195.

بهروزی راد، ب. (1384). بررسی عوامل مؤثر برجوجه آوری پرندگان مهاجر آب­زی در جزایر استان بوشهر جهت ارائه راهکارهای

      مدیریتی. اداره کل حفاظت محیط‌زیست بوشهر. گزارش منتشرنشده. 255 صفحه.

بهروزی راد، ب. (1385). پایش محیط زیست جزایر چهارگانه منطقه حفاظت‌شده مند با توجه به روند تغییرات جمعیت‌های

     جوجه آور پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی. اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان بوشهر. گزارش منتشرنشده. 235 صفحه.

بهروزی راد، ب.(a1387). تالاب‌های ایران.  انتشارات سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران. صفحات 450 تا

     520.

بهروزی راد، ب. (b1387). فرهنگ پرندگان آبزی خلیج‌فارس. انتشارات سازمان حفاظت محیط‌زیست. صفحات 50 تا 70.

بهروزی رادّ، ب. مکتبی، پ. (1393). شناسایی فون پرندگان پارک جزیره‌ای شادی اهواز در دو فصل زمستان و بهار. مجله

      پژوهش‌های جانوری (مجله زیست‌شناسی ایران). 27(4): 462-473

حسینی موسوی، س. م. بهروزی راد، ب.(1392). بررسی Hypocolius ampelinus میزان موفقیت زادآوری میوه‌خور در

     مجتمع کشت و صنعت هفت‌تپه و میان آب خوزستان. مجله پژوهش‌های جانوری (مجله زیست‌شناسی ایران)، 27(1): 37-

    48

حسینی طایفه، ف.(1384). بررسی مراحل مختلف جوجه آوری پرستودریایی پشت دودی در جزیره نخیلو. پایان نامه کارشناسی

     ارشد، واحد علوم و تحقیقات خوزستان. دانشگاه آزاد اسلامی. اهواز.

 دفتر حقوقی سازمان حفاظت محیط‌زیست.(1379). قوانین و مقررات سازمان حفاظت محیط‌زیست. انتشارات سازمان

     حفاظت محیط‌زیست. صفحات 230تا 245.

Behrouzi-Rad, B. (2007). Identification of fish-eating birds. International Journal of Environmental

       Research (IJER).1(2): 88-95.

Behrouzi-Rad, B. and Hoseini Tayfeh, F. (2008). Nest count of Western Reef Heron and four sterna

       species on Nakhiloo Island in the Persian Gulf from 2005-2007. Podoces. 3 (1-2):45-53.

Behrouzi-Rad, B. (2013a). Breeding species of waterbirds on 10 islands of Persian Gulf in, 2009. Octa

      Journal of Environmental Research. 1(1):52-64.

Behrouzi-Rad, B. (2013b). Waterbirds population, species diversity, and similarity fluctuation in relation to

      water pollution in Zangi and Ahmadi coastal wetlands In Khore Mosa. Int. Journal of Marine Science. 3(39):

      311-318.

Behrouzi-Rad, B. (2014a). Species and breeding population of waterbirds on four islands in Kore Mosa in

      Persian Gulf in 2003 and 2012. Journal of Ecology and the Natural Environment. 6(3): 99-110

Behrouzi-Rad, B. (2014b). Breeding population of birds on Banifaror Island in the Persian Gulf. Journal

      of Coastal Development.1:1-8

Blaber, S.J.M. Milton, D.A. Farmer, M. J. and Smith, G.C. (1998). Seabird breeding population on the

      Far Northern Great Barrier Reef. Australia. Emu. 98: 44-57.

Cramp, S. Simons, K. Gillmo, R. Hollon, P. Helson, E. Ogilvie, M. Roselaar, C. Voous, K. Wallace,

      D. Vincent, C. Snow, D. and Dunn, E. (1985). Handbook of the birds of the Europe, the Middle East

      and North Africa, the birds of the western Palearctic. Vol. IV. Terns to Woodpeckers. Oxford

      University press. Pp109-116. London.

Dave, B. (2010). Waterbirds and Island Loss, Recent changes in the breeding population of seabirds in

       the Chesapeake Region 1993. Versus 2003, Modified from Brinker et al. 2007.

Declerck, M. and De Meester L.  (2006). Small habitat size and isolation can promote species richness,

      second order effects on biodiversity in shallow lakes and ponds. Oikos. 112: 227–231.

Eduardo, P. and Lucía, A. (2005). Seabird research and monitoring needs in northwestern México. USDA

       Forest Service Gen. Tech. Rep. PSW-GTR, 191pp.

Evans, M.I. (1994). Important bird area in the Middle East. Birdlife International. pp58-65. London.

Falsola, M. and Canova, L. (1991).Colony site selection by eight species of gulls and terns breeding in the

     Valli Di Comachio (Italy), Bool. 2001. 58:261-266.

Holloway, M. (1993). The variable breeding success of the Little Tern in south east India and protective

      measures needed for its conservation. Biological Conservation. 65:1-8

I.U.C.N. (2010). Red List of threatened animals, IUCN, Switzerland. Available at www.IUCN.org.

Krebs, C. J. (2001). Ecological methodology, Version 6.0, pp130-170. London.

Losif, C. (1989). Breeding population of seabirds (Gulls and terns) on the northern coast of the Black sea

      and the Sea of Azov proceeding of the 2nd Mediterranean seabird Symposium, Calvia. 21-26 march

      1989. pp. 125-131.

Meininger, P.L. and Verkerk, A. (1998). Whiskered Tern breeding in the Nile Delta, Egypt, Sandgrouse.

      20(1):123-134.

Scott, D. A. (1995). A directory of wetlands in the Middle East. Published by IUCN. Pp. 43-221.

      Switzerland.

Scott, D.A. (2007). A review of the status of the breeding waterbirds in Iran in the 1970s. Podoces.

      2(1):1-21.

Scott, D.A. (2008). Rare birds in Iran in the late 1960s and 1970s. Podoces. 3: 1-30.

Stanley, C. et. al. (1983). Handbook of the birds of the Middle East and North Africa,Wader to Gulls,

      Oxford University Press. Vol.III.pp8765-8984. London. 

Symens, S. (1996). Status of the breeding population of Terns (Sternidae) along the eastern of Saudi

      Arabic. Following the Gulf War. Pp. 404-420, NCWCD, Riyadh and Senckenberg Research Institute.

      Frankfort.

Wang, H. (2011). Analyzing coastal wetland change in the Yancheng National Nature Reserve. China.

      Regional Environmental Change.11: 161–173.