بررسی اثر سطوح مختلف ویتامینD بر شاخص های تیروئیدی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجو ارشد/گروه شیلات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز

2 استادیار /گروه شیلات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز

3 استاد/گروه علوم درمانگاهی ،دانشگاه شهیدچمران اهواز،اهواز

چکیده

آزمایشی به منظور بررسی هورمونهای 3T و 4T به دنبال تجویز خوراکی ویتامین D در سه دوز متفاوت (IU1000، IU3000 وIU 5000 به ازای هرکیلوگرم وزن زنده) انجام شد. تعداد 180 قطعه بچه ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) به وزن 25-20 گرم، به چهار تیمار و سه تکرار تقسیم شدند. ماهی ها بمدت 60 روز با جیره های غنی شده با ویتامین D تغذیه شدند. سرم حاصله از نمونه ها در وسط و آخر دوره جهت بررسی و مطالعۀ هورمون های 3T و 4T به آزمایشگاه منتقل شدند تا از روش تست الایزای رقابتی سطوح این هورمون ها اندازه گیری شود. میزان 3T در تیمار (IU3000) و تیمار (IU5000)، در روز 30 تحقیق کاهش معنی داری را نسبت به گروه کنترل نشان داد. هرچند میزان 3T در پایان دوره اختلاف معنی داری نسبت به تیمار کنترل و سایر تیمار ها نداشت اما با تداوم مصرف ویتامین D، افزایش سطح آنرا را در تیمارهای (IU3000 و IU5000) در روز 60 تحقیق شاهد بودیم و بالاترین میزان آن در تیمار (IU5000) مشاهده شد. هورمون 4T چه در وسط دوره و چه در پایان دوره، آنچنان تحت تاثیر ویتامین D افزوده شده به خوراک قرار نگرفت.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Study on the effect of different levels of vitamin D on the parameters Thyroxine in (Cyprinus carpio)

نویسندگان [English]

  • Yasaman Mohamadi champiri 1
  • Mojdeh Chelemal dezfoulnejad 2
  • Mehrzad Mesbah 3

1 MS student / Department of Fisheries, Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz

2 Assistant Professor /Department of Fisheries, Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz

3 Professor / Department of Clinical Sciences, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz

چکیده [English]

Abstract
In order to study T3 and T4 hormones followed by oral administration of three different doses of vitamin D (IU1000, IU3000 and IU 5000 kg live weight per day). 180 fry of common carp (Cyprinus carpio) weighing 25-20 g, were divided into four treatments and three replicates of 15 fish were randomly selected in a test environment. 60 days fish were fed diets fortified with vitamin D. At day 30 and day 60, the fish samples were collected and serum obtained from the blood samples to the laboratory for examination and study of hormones, T3 and T4 were transferred to the ELISA test to measure the levels of these hormones. The results of this study indicated that thyroid hormones in common carp (Cyprinus carpio), almost under the influence of oral administration of vitamin D correcting and omitting the over words have been. T3 so that the amount of treatment (IU3000) and treatment (IU5000), 30 R showed a significant decrease compared to controls. However T3 rate at the end of a significant difference compared with control and other treatments did not continue to take vitamin D, increasing its level in the tree (IU3000 and IU5000) on day 60 of the study saw the highest level of treatment (IU5000 ) was. But T4 hormones in middle or at the end of the period, was not affected by vitamin D added to the feed.
Keywords: Thyroid hormones (T3 and 4T), common carp (Cyprinus carpio), vitamin D3

کلیدواژه‌ها [English]

  • T3
  • T4
  • Cyprinus carpio
  • Elisa
  • Cholecalciferol

Afshar, N.A. (2002) Practical Guide to Nutrition, and Food and Pharmaceutical Inputs in Aquaculture, Mazandaran printing: Publications Noor.101 pp.

Barnett.B. J; Jones, G; Cho,C. Y; and Slinger, S. J. (1982) The Biological Activity of

25-Hydroxycholecalciferol and 1,25-Dihydroxycholecalciferol for Rainbow

Trout (Salmo Gairdneri) Journal Nutrtion 112: 2020-2026.

Burel, C; Boujard, T; Escaffre, A;. Kaushik, M., S. J; Boeuf, G; Mol, K.A; Van der Geyten,

S; and Kuhn, E. R.(2000) Dietary Low-Glucosinolate Rapeseed Meal Affects

Thyroid Status and Nutrient Utilization in Rainbow Trout (Oncorhynchus Mykiss). British Journal Nutrtion 83: 653-64.

Greco, D., Stabenfeld, G. (2007) Endocrinology, In: Textbook of Veterinary Physiology 425pp., London.

Hilton, J; and Ferguson, H.W. (1980) Effect of Excess Vitamin D3 on Calcium Metabolism in Rainbow Trout (Salmo Gairdneri Richardson) Journal Fish Biology 21:

373–379.

Medicine Institute. (2010) Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D.

Kazemi, F. (2009) Effect of Dietary Fat to Carbohydrate Ratio on Growth, Master

Thesis.

Leatherland, J. F. Hilton, J. W. (1988) Thyroidal Compensation in Rainbow Trout (Salmo Gairdneri)Effects of canola meal on physiological and biochemical 58:

199-207.

Ramesh, C. (2007) Veterinary Toxicology: Basic and Clinical Principles, Academic
press 1438 pp.
Salek Yusefi, M.(2000) Feeding of Farmed Fish (Fish Seller, Fish and Shrimp Hydrothermal). Aslani publications, 320 pp, Tehran.
Sattari, M.(2000) Fish Biology (1), Anatomy and Physiology,865 pp, Tehran.
Tornquist, K.(1990) Effect of Vitamin D3 Metabolites on Thyrotropin Secretion from
Rat Pituitary Cells in Culture. Journal Endocrinology Investigation 13: 65-69.